Cum se tine cont de drepturile de imagine!

Dacă așa se face cultură, atunci ce rost mai au artiștii ori posesorii drepturilor acestora? Ne putem folosi de imaginea şi creaţia lor, fără sa îi întrebăm şi pe ei?
Doresc să aduc la cunostinţa voastră un eveniment ce pe mine personal m-a lasat cu un gust amar.
Scriu aceasta şi datorită faptului că au fost mai mulţi cei ce au fost uimiţi de cum s-a desfaşurat pregătirea acestui eveniment și finalizarea lui.
Pe data de 11 septembrie 2016, primăria Târgoviște a realizat un concert în memoria Laura Stoica. Acest eveniment a fost inclus în proiectul primăriei cu ocazia zilelor oraşului. Totul până aici este foarte bine, aici apare însă un semn de întrebare: la un asemenea eveniment dacă Laura era invitată, ar fi venit singură?
Organizatorii acestui eveniment, nu știu din ce motiv au considerat că familia Laurei Stoica, poate fi reprezentată de către una dintre mătușile artistei, mătușă care fie vorba între noi, este o cunoştinţă a celei ce s-a ocupat de organizare și probabil că d-na cu pricina a considerat că nu este necesar să o invite si pe mama Laurei, ori pe mine, fratele acesteia. Nu știu din care considerente aceşti oameni au procedat astfel, însă vă rog să mă credeţi că oricare dintre voi ar fi in locul nostru, probabil că ar avea un oftat in adâncul sufletului.
Dragi domni si doamne, ce aţi organizat acest eveniment, știu că aţi făcut multe eforturi pentru a face acest spectacol, însă faptul că nu ne-aţi invitat arată că de fapt v-aţi folosit de numele și imaginea Laurei, doar pentru scopurile voastre. Am auzit că cei ce au asistat la eveniment s-au întrebat de ce nu apare şi o imagine cu Laura pe ecranul amplasat pe scenă. Au aparut imagini doar spre sfârșitul spectacolului, și asta probabil că aţi simţit şi voi că este nevoie și de imaginea ei. Cine v-a aprobat să folositi acele imagini? Daca ne contactaţi poate că acest aspect se rezolva si era mult mai încarcat evenimentul. Am mai fost invitaţi și la alte asemenea spectacole în memoria Laurei și să știţi că dacă cumva v-a fost teama că va vom cere bani, vă înşelaţi. Nu am cerut nimănui bani și nici nu am de gând să fac aceasta. Celor ce doresc să readucă în memoria publicului melodiile şi muzica Laurei Stoica, sunt chiar bucuros dacă pot să le fiu de ajutor pentru ca acel eveniment să iasă cât mai bine. Cu părere de rău spun că, acest eveniment pentru mine şi pentru mama mea este o lipsa de respect adusă Laurei ca om care întotdeauna a spus cu mândrie că este… târgovișteancă!
Închei prin a face apel către toţi cei ce doresc să facă evenimente care să folosească imaginea Laurei, sa mă contacteze fără reţinere.
PS
Am scris aceste rânduri deoarece o cunoştinţă din Târgovişte a mamei mele, a scris un articol despre acest eveniment într-o publicaţie din acest oraş. Acest lucru m-a determinat sa rup tăcerea şi să vă aduc totuși la cunoștinţă acest aspect nu tocmai plăcut. Ataşez aici link-ul cu acel articol.

Mariana OPREA STATE – Frumosul nostru urât sau viceversa